Palírna byla založena v roce 1825 skupinou místních farmářů a název Edradour používá od roku 1837. Palírna Edradour je nejmenší (legální) palírnou whisky ve Skotsku a možná i na světě. Rovněž destilační kotle jsou nejmenší ve Skotsku, tyto kotle jsou navíc v palírně pouze dva. Palírna má tři zaměstnance a produkuje pouhých 12 sudů whisky týdně (cca 240 000 lahví ročně, což je objem, který větší palírny vyrobí za týden). Při výrobě whisky se zde používá tradiční vybaveníapůvodní technologie.
#ShowMore#
Jméno whisky Edradour pochází z gaelského Edred dobhar, což znamená pramen krále Edreda. Dlouho se používala pouze do vatted a míchaných whisky. Od roku 1986 se produkuje i jako single malt whisky Edradour, nejčastěji jako desetiletá. Po roce 2002, kdy palírnu koupila společnost Signatory, byla na trh uvedena řada speciálních ročníkových plnění. Série SFTC (Straight From The Cask) obsahuje whisky v sudové síle, nefiltrovanou za studena, která strávila posledních několik měsíců v sudech po různých vínech a destilátech, jako je například bourbon, sherry či bílé víno. Rašelinná verze whisky Edradour se stáčí pod jménem Ballechin. Společnost Signatory však nechává palírně volnou ruku při sběru surovin a výrobě samotné.
Palírně Edradour se i přes svou velikost daří držet krok s konkurencí i dobou a poptávka po její single malt whisky stále stoupá. Pravděpodobně tomu vděčí i své na první pohled nevýhodě, kterou je právě ona velikost a limity palírny. Palírna také velmi dbá o své zákazníky, má proto otevřené i zákaznické centrum, které je volně přístupné. Při jeho návštěvě se například dozvíte, jaké jsou velikosti sudů na whisky, proč se sudy vypalují, či jak sud ovlivňuje zrání destilátu.
Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Při jakékoliv volbě nastavení cookies nám zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím". Více informací zde.