Jim Beam
Jim Beam je dnes světoznámá značka a palírnu této bourbon whiskey nalezneme v Clermontu v americkém státě Kentucky. Jacob Beam založil původní palírnu po roce 1785 a novou palírnu v Clermontu postavil až jeho pravnuk, který ve svých sedmdesáti letech po skončení prohibice obnovil chod rodinného podniku. Dnes podnik řídí Frederik Booker Noe, potomek sedmé generace zakladatele palírny. Bourbon Jim Beam je nejklasičtější ze všech bourbonů, vyráběný podle stejné receptury již více než 200 let.
Charakter značky Jim Beam
Značka Jim Beam se obecně vyznačuje mírným, spíše nasládlým aroma, velkým podílem dubu, trochou vanilky, karamelu a hnědého cukru. Chuť je lehká, nepříliš sladká, poněkud plochá, s nádechem dubu a ořechu. Dokončení je krátké, suché a čisté. Pro svoje vlastnosti se hodí i do míchaných nápojů. Bourbon Jim Beam se vyrábí kontinuální destilací ze směsi kukuřice (více než 70 %), žita a ječmene, smíchané dle přísně tajného receptu a za použití 41 % tekutého rezidua z 1. stupně předchozí destilace (označovaného jako „sour mash“ a určeného k zajištění kontinuální chuti výsledného produktu).
Ostatní značky
Kromě značky Jim Beam vyrábí společnost Jim Beam Brands i prémiové bourbony jiných jmen: Basil Hayden, Baker's, Booker's a Knob Creek. V roce 2001 byla značka Jim Beam oceněna mezinárodní cenou International Distiller of the Year.